cynamon rolls

Cinnamon rolls

Witaj! Chyba znalazłeś się tutaj bo chcesz upiec ciepłe, smaczne i mega dobre bułeczki cynamonowe. A ja postaram ci się pomóc jak najłatwiej je zrobić. A więc co ci jest potrzebne;

ciasto:

  • 1 szklanka (200 ml) gorącego mleka
  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej typ 500 lub 650
  •  1/4 łyżeczki soli
  • 1 całe jajko

posypka:

  • 4-5 łyżek cukru
  • 1-3 łyżeczki cynamonu
    (zależy jak cynamonowe mają być bułki; w prezentowanej wersji dałam 3 łyżeczki)
  • 2-3 łyżki masła

lukier jogurtowy;

  • jogurt naturalny
  • cukier puder według uznania
  1. Do gorącego mleka dodaję masło –mieszam, aż się  rozpuści, a mleko przestygnie
  2. Do letniego (jeszcze ciepłe, ale absolutnie nie gorące) mleka wsypuję cukier oraz wkruszam świeże drożdże. Dokładnie mieszam i odstawiam na bok, by drożdże lekko ruszyły, a sama odmierzam pozostałe składniki.
  3. Do miski wsypuję mąkę, sól, po czym dodaję jajko i dolewam mleko z cukrem, masłem i drożdżami.
  4. I dokładnie wyrabiam na miękkie, gładkie, elastyczne ciasto –można najpierw łyżka do połączenia składników, potem ręcznie lub mikserem o nakładach do ciasta drożdżowego.
  5. Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia, aż podwoi objętość 30-60 minut w zależności od temperatury na zewnątrz tj. gdy cieplej, rośnie szybciej By przyspieszyć wyrastanie, można np. wstawić przykryta miskę do rozgrzanego do 50 st. C piekarnika.
  6. W czasie, gdy ciasto rośnie, wykładam papierem do pieczenia naczynie, w którym będę piec bułki. Następnie szykuje posypkę do środka czyli mieszam cynamon i cukier razem i rozpuszczam masło ale w osobnym naczyniu.
  7. Gdy ciasto urośnie wykładamy je na stolnice i rozwałkujemy na prostokąt o grubości  1 lub 2 cm. Następnie smarujemy prostokąt rozpuszczonym masłem i sypiemy posypkę z cukru i cynamonu.
  8. Następnie zwijam w roladę. I kroje w mniejsze rolady aby powstały nam około 12 bułeczek. Bułki wykładam na blachę tak aby było widać środek rolady jak sie zwija do góry
  9. Blachę wstawiam do zimnego piekarnika i rozgrzewam go z bułkami w środku do 180 st. C –czas pieczenia liczę od momentu, gdy piekarnik osiągnie tę temperaturę i od tej chwili piekę bułeczki przez 20-25 minut, a tak naprawdę do czasu, aż się upieką.
  10. W tym czasie robię lukier czyli do jogurtu wsypuje cukier i mieszam.
  11. Gdy bułki się upieką wyjmuje z piekarnika i lukruj.

Koniec;-) życzę smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *